Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MEMBRII
 
Email:
Parola:
 
 
Ati uitat parola?
Deveniti membru APPW


CAUTARE MEMBRI
 
Nume:
 CURS VALUTARABONARE NEWSLETTER
 
E-mail:
 PARTENERIPartener Spatiul

Sika

Botament

Spa magazin

Casa lux

Clubul Sportiv Steaua - bazinele de polo si antrenamente

In data de miercuri 5 Decembrie 2012 au fost inaugurate bazinele de polo si de antrenamente din cadrul Clubului  Sportiv al Armatei Steaua. Informatii despre acest eveniment nu va descriem in acest articol deoarece au fost prezentate deja in media.

bazin 1        Din programul C.N.I. “Bazine de inot” demarat in 2007 acesta este primul bazin de polo finalizat si inaugurat. Lucrarile de constructii au fost realizate de antreprenorul S.C. Constructii Erbasu S.A., fiind realizate, dupa cum s-a vazut, in cel mai bun termen de executie.
        Aqua Therm Co S.R.L.  a realizat in calitate de subcontractant instalatiile de filtrare, tratare chimica si incalzire pentru cele doua bazine din cadrul complexului de natatie si polo.

 

bazinImpreuna cu antreprenorul lucrarilor s-a revizuit proiectul existent si s-a refacut proiectarea in vederea adaptarii la normativele europene in domeniu cat si la obiectiv:

 • Filtrele de la bazinul de polo au fost marite ca debit, viteza de curgere fiind de 30 m3/h/m2, pentru respectarea normelor orare de filtrare pentru fiecare tip de bazin in parte;
 • S-a schimbat spatiul tehnic pentru filtre de la parter la subsol;
 • Rezervoarele de compensare au fost marite in limita spatiului disponibil;
 • S-a marit puterea schimbatorului de la bazinul de polo de la 500 kW la 600 kW, puterea schimbatoarelor fiind limitata de puterea centralei termice;
 • Tratarea apei s-a propus a fi facuta cu hipoclorit;
 • Au fost revizuite traseele si diametrele retelelor de conducte din instalatii pentru respectarea vitezelor de curgere  max. 1,5 m/s  pe conductele de aspiratie si max. 2,5 m/s pe conductele de refulare cat si armaturile de reglaj, protectie si de izolare;
 • Comanda bateriilor de vane automate cu servomotor pneumatic si a pompelor de recirculare s-a facut dintr-un controller programabil logic cu ecran tactil (PLC) pentru toata bateria de filtre a fiecarui bazin. Pe ecranul color se afiseaza schema sinoptica a instalatiei de filtrare cu starea vanelor pneumatice, starea pompelor si se evidentiaza orice avarie care apare, avariile fiind memorate cu data si ora la aparitie si la disparitie. Integrarea si programarea PLC-ului au fost elaborate in cadrul firmei noastre.

      Instalatiile de filtrare, tratare chimica si incalzire a apei din bazine constau in:

 • Instalatie de preluare apei din rigola perimetrala (100% din debitul de filtrare) cat si prin basele de fund (70% din debitul de filtrare, necesar pentru golirea rapida a bazinului);
 • Rezervoarele de compensare cu automatizare de nivel cu 7 sonde si electrovalve de umplere;
 • Pompe de recirculare echipate fiecare cu prefiltru;
 • Filtre cu strat filtrant de 1,2 m, viteza de curgere 30 m3/h/m2, echipate cu baterii de vane automate cu servomotor pneumatic
 • Schimbatoare de caldura in placi, cu bypass si cu pompa suplimentara pe circuitul direct;
 • Sterilizatoare UV cu doza de radiatie de 60mJ/cm2 la debitul de filtrare in vederea decloraminarii, echipate cu sistem de monitorizare a dozei de radiatie si sistem automat de curatare a tuburilor de cuart;
 • Statie de tratare chimica a apei pentru dezinfectare, reglare nivel pH si floculare cu pompe duble pentru un grad mai bun de modulare a reglajului, camera de analiza si sonde de clor si nivel pH;
 • Controller multiplu digital de monitorizare calitate apa si comanda proces de tratare si injectie Clor si substanta reglare nivel PH, care poate fi setat sa citeasca, sa monitorizeze si sa regleze interdependent parametrii apei din piscine prin intermediul pompelor de dozare.
 • Instalatia de refulare a apei in bazine prin stuturi de fund cu hidraulicitate inversata;
 • Vane fluture pentru izolarea conductelor de la bazine si rezervoarele de compensare;
 • Debitmetre cu tub Pitot pentru masurarea debitului instantaneu;
 • Tablouri de alimentare electrica, protectie echipamente electrice si automatizare pe care au fost aplicate controller-ele programabile logice cu ecran tactil (PLC) pentru fiecare bazin in parte.

bazin 2 bazin 3

        Pentru evitarea unor eventuale erori de masurare a unor parametri unele dispozitive au fost dublate.

        Citirea presiunii in amonte si in aval de filtre se poate face atat pe manometrele de pe panourile de vane cat si pe ecranul PLC-ului (inclusiv afisarea diferentei de presiune ), valorile fiind masurate prin intermediul senzorilor de presiune.

bazin5 bazin 6

      Citirea temperaturii apei direct din bazin se face pe ecranul PLC-ului iar a apei din instalatia de filtrare pe ecranul controllerului de monitorizare a calitatii apei.

bazin4       Parametrii chimici ai apei sunt verificati pe ecranul controllerului de monitorizare a calitatii apei cat si cu trusa de analiza multiparametri cu fotometru. Totodata, la instruirea personalului de intretinere, s-a pus la dispozitia beneficiarului modelul de tabel de evidenta a calitatii apei cat si a temperaturii aerului din sala bazinelor.

        Controller-ele programabile logice cu ecran tactil (PLC) cat si cele de monitorizare a calitatii apei sunt echipate cu interfete pentru conectarea la un PC in situatia in care se doreste acest lucru. Aceste solicitari nu erau trecute in caietul de sarcini insa pentru noi reprezinta pregatirea in vederea lucrarilor de la Bazinul Olimpic Dinamo unde toate sistemele sunt integrate prin BMS.

               Nu putem incheia acest articol fara sa multumim companiei S.C. Constructii Erbasu S.A. pentru buna colaborare si coordonare la realizarea acestei lucrari cat si colegilor din cadrul societatii noastre care s-au implicat in aceasta lucrare.

                                                                                Cu Stimalogo aqua 

                                                                                             Echipa Aqua Therm Co

 

 

Bannerul Dvs. AICI